Printer Friendly Version Путне исправе @ 18 September 2012 01:36 PM

За време боравка у иностранству, путна исправа служи њеном имаоцу за доказивање идентитета и као доказ о држављанству Републике Србије. Путну исправу сме да користи само лице на чије име је издата. Молимо да путне исправе за време боравка у иностранству чувате.


У случају губитка или оштећења обратите се најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије.

Информације о томе шта је потребно за издавање биометријског пасоша Републике Србије:


Обавештавамо да је за подношење захтева за израду биометријског пасоша у Генералном конзулату  Републике Србије у Салцбургу неопходно претходно заказивање термина. Заказивање се врши радним данима, у периоду од 08:00 до 13:00 часова на телефон 0662/845-254.


Биометријске пасоше Републике Србије издају надлежни органи Министарства унутрашњих послова.


Захтеве за биометријске пасоше можете поднети и у дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије у иностранству.


За издавање биометријског пасоша потребно је лично присуство, као и присуство малолетног детета уколико подносите захтев и у његово име.


Уз захтев се прилажу следећа документа у оригиналу:


1. документ за идентификацију: биометријски пасош Р.Србије или плави пасош СР Југославије;


2. важећа дозвола боравка у Р. Аустрији (Ауфентхалтстител - боравишна виза) - ако је истекла, приложити потврду надлежног органа да је поступак продужења у току са овереним преводом на српски језик од стране овлашћеног  судског преводиоца. Двојни држављани могу доставити на увид ИД-карту или аустријски пасош;


3. уверење о држављанству из Републике Србије (не старије од годину дана);


4. извод из матичне књиге рођених на домаћем обрасцу Републике Србије (розе боје са холограмом);


*уколико не поседујете наведена документа (Извод из матичне књиге рођених и Уверење о држављанству), приликом подношења захтева за пасош потписаћете сагласност да се та документа прибаве службеним путем


• држављани Републике Србије који су рођени на територији бивших СФРЈ република, а који у претходном периоду нису покренули поступак за упис у матичне књиге рођених Републике Србије, без одлагања треба да покрену одговарајуће управне поступке и регулишу обавезу уписа у матичне књиге рођених Републике Србије, јер неће моћи да прибаве нове путне исправе уколико не буду имали изводе из матичне књиге рођених Републике Србије;


• ако је биометријски пасош, који истиче, добијен у Генералном конзулату Р.Србије у Салцбургу, а особа је рођена на територији бивших СФРЈ република и у међувремену није извршила пријаву рођења у матичне књиге Републике Србије, потребно је да покрене поступак уписа у матичне књиге рођених Р.Србије и по његовом окончању, приложити и нови извод из матичне књиге рођених Републике Србије на домаћем обрасцу (розе боје са холограмом);


• ако је биометријски пасош, који истиче, добијен у Генералном конзулату Р.Србије у Салцбургу, није потребно приложити уверење о држављанству и извод из матичне књиге рођених;


• ако је биометријски пасош, који истиче, добијен у Генералном конзулату Р.Србије у Салцбургу, а дошло је до промене личних података, потребно је приложити ново уверење о држављанству и нови извод из матичне књиге рођених са промењеним личним подацима;

• ако је Ваш биометријски пасош нестао (изгубљен или украден) и желите да у Генералном конзулату Р.Србије у Салцбургу поднесете захтев за добијање новог, осим наведених докумената, потребно је да пријавите нестанак пасоша у најближој полицијској станици или у Бироу за нестале ствари (Fundamt) и затражите потврду губитка пасоша (Verlustmeldung), коју ћете превести на српски језик код овлашћеног судског преводиоца. Обавезно је и да доставите копију несталог пасоша.

Малолетно лице, без обзира на старост, добија властити пасош и не може се уписати у пасош родитеља. Малолетно дете мора да буде присутно. За малолетна лица, поред горе наведених докумената, неопходно је присуство оба родитеља (родитељи су у обавези да донесу своје важеће пасоше) или оверена сагласност родитеља, који није присутан (родитељ који долази са дететом је у обавези да донесе свој важећи пасош). Изјава о сагласности другог родитеља је неопходна и у случајевима када је један родитељ страни држављанин. Ако је дете поверено једном од родитеља на бригу и старање, потребно је да приложите правоснажно решење о старатељству у оригиналу од суда у Србији или правоснажно решење од суда у Аустрији са овереним преводом на српски језик, од стране овлашћеног  судског преводиоца.


Законски рок за решавање захтева је до 60 дана, који је прописан чланом 34. став 2. Закона о путним исправама.


Захтев за издавање пасоша може се поднети најраније седам месеци пре истека рока важења већ издатог пасоша.


Дипломатско-конзуларна представништва нису у могућности да приме захтеве за биометријски пасош за следећа лица:
а) новорођену децу у иностранству док се не изврши пријава рођења, односно, не упишу у матичну књигу рођених у Србији, пријави пребивалиште и одреди ЈМБГ (јединствени матични број грађанина)
б) која закључе брак пред иностраним органом и обрате се за издавање пасоша ради промене презимена, све док наведена промена презимена није извршена и у матичним књигама у Србији.


За детаљније информације у вези са издавањем пасоша, молимо да се обратите најближем конзулату или амбасади.


Важност плавих пасоша са ознаком „СР Југославија" престала је 31. децембра 2011. године.


Изгубили сте путну исправу у иностранству


Уколико сте изгубили или Вам је украден пасош у иностранству, молимо да пријавите његов нестанак полицијском органу земље у којој боравите и затражите потврду о пријави губитка. Са том потврдом обратите се најближем дипломатско-конзуларном представништву Р. Србије, како би пријавили нестанак пасоша.


Чланом 42. Закона о путним исправама Републике Србије прописано је да лице које у иностранству изгуби путну исправу, њен нестанак треба да пријави најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије, након чега ће надлежни орган Републике Србије путну исправу прогласити неважећом.


Нестали а непријављени пасоши, као и Ваши лични подаци у њима, могу бити злоупотребљени уколико пасош не буде благовремено оглашен неважећим.


Информације о томе шта је потребно за издавање путног листа Републике Србије:


Уколико из било ког разлога морате хитно путовати у Републику Србију, а пасош Вам више не важи или је оштећен, украден или изгубљен, Генерални конзулат Р.Србије у Салцбургу Вам може издати путни лист, који служи само за одлазак у Србију и не може се користити за даља путовања или повратак у Аустрију.


Потребно је да приложите:

- две слике 3,5цм x 4,5цм,

- постојећи пасош (уколико је истекао или оштећен) или

- потврду о губитку/крађи пасоша (уколико је украден или нестао),

- личну карту Р. Србије, уколико је имате.


У случају губитка или крађе пасоша, потребно је да се обратите најближој полицијској станици према месту Вашег боравка у Р.Аустрији, пријавите губитак или крађу путне исправе Р. Србије и узмете потврду са уписаном именом и презименом, датумом и местом рођења, као и напоменом да сте пријавили губитак/крађу пасоша. Потврду треба да сачувате због издавања нове путне исправе у Р. Србији.

Путни лист можете добити истога дана уколико поред потврде о губитку, поседујете и важећу личну карту Р. Србије.

Путни лист можете добити истога дана и уколико сте пасош само оштетили, али је још увек важећи и Ваш идентитет се може неспорно утврдити. Уколико се Ваш идентитет и држављанство Р. Србије не могу одмах утврдити, потребно је извршити службене провере. У том случају, на издавање ПЛ се чека два до три радна дана.

Захтев за путни лист за малолетно дете подносе оба родитеља (присуство детета и оба родитеља је обавезно). Присуство само једног родитеља је могуће уз оверену нотарску сагласност другог родитеља, преведену на српски језик код овлашћеног преводиоца.

Присуство само једног родитеља је могуће и уз одлуку суда да самостално врши право родитељског старања над дететом (у том случају донети правоснажну оригиналну судску пресуду уколико је издата од суда у Р. Србији). Ако је аустријски суд донео такву пресуду, онда она мора бити преведена на српски језик код овлашћеног преводиоца. Путни лист може подићи само један родитељ.