Printer Friendly Version Putne isprave @ 19 September 2012 10:13 AM

Za vreme boravka u inostranstvu, putna isprava služi njenom imaocu za dokazivanje identiteta i kao dokaz o državljanstvu Republike Srbije. Putnu ispravu sme da koristi samo lice na čije ime je izdata. Molimo da putne isprave za vreme boravka u inostranstvu čuvate.

U slučaju gubitka ili oštećenja obratite se najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije.

Informacije o tome šta je potrebno za izdavanje biometrijskog pasoša Republike Srbije:

Obaveštavamo da je za podnošenje zahteva za izradu biometrijskog pasoša u Generalnom konzulatu  Republike Srbije u Salcburgu neophodno prethodno zakazivanje termina. Zakazivanje se vrši radnim danima, u periodu od 08:00 do 13:00 časova na telefon 0662/845-254.

Biometrijske pasoše Republike Srbije izdaju nadležni organi Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zahteve za biometrijske pasoše možete podneti i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije u inostranstvu.

Za izdavanje biometrijskog pasoša potrebno je lično prisustvo, kao i prisustvo maloletnog deteta ukoliko podnosite zahtev i u njegovo ime.

Uz zahtev se prilažu sledeća dokumenta u originalu:

1. dokument za identifikaciju: biometrijski pasoš R.Srbije ili plavi pasoš SR Jugoslavije;

2. važeća dozvola boravka u R. Austriji (Aufenthaltstitel - boravišna viza) - ako je istekla, priložiti potvrdu nadležnog organa da je postupak produženja u toku sa overenim prevodom na srpski jezik od strane ovlašćenog  sudskog prevodioca. Dvojni državljani mogu dostaviti na uvid ID-kartu ili austrijski pasoš;

3. uverenje o državljanstvu iz Republike Srbije (ne starije od godinu dana);

4. izvod iz matične knjige rođenih na domaćem obrascu Republike Srbije (roze boje sa hologramom);

*ukoliko ne posedujete navedena dokumenta (Izvod iz matične knjige rođenih i Uverenje o državljanstvu), prilikom podnošenja zahteva za pasoš potpisaćete saglasnost da se ta dokumenta pribave službenim putem

• državljani Republike Srbije koji su rođeni na teritoriji bivših SFRJ republika, a koji u prethodnom periodu nisu pokrenuli postupak za upis u matične knjige rođenih Republike Srbije, bez odlaganja treba da pokrenu odgovarajuće upravne postupke i regulišu obavezu upisa u matične knjige rođenih Republike Srbije, jer neće moći da pribave nove putne isprave ukoliko ne budu imali izvode iz matične knjige rođenih Republike Srbije;

• ako je biometrijski pasoš, koji ističe, dobijen u Generalnom konzulatu R.Srbije u Salcburgu, a osoba je rođena na teritoriji bivših SFRJ republika i u međuvremenu nije izvršila prijavu rođenja u matične knjige Republike Srbije, potrebno je da pokrene postupak upisa u matične knjige rođenih R.Srbije i po njegovom okončanju, priložiti i novi izvod iz matične knjige rođenih Republike Srbije na domaćem obrascu (roze boje sa hologramom);

• ako je biometrijski pasoš, koji ističe, dobijen u Generalnom konzulatu R.Srbije u Salcburgu, nije potrebno priložiti uverenje o državljanstvu i izvod iz matične knjige rođenih;

• ako je biometrijski pasoš, koji ističe, dobijen u Generalnom konzulatu R.Srbije u Salcburgu, a došlo je do promene ličnih podataka, potrebno je priložiti novo uverenje o državljanstvu i novi izvod iz matične knjige rođenih sa promenjenim ličnim podacima;

• ako je Vaš biometrijski pasoš nestao (izgubljen ili ukraden) i želite da u Generalnom konzulatu R.Srbije u Salcburgu podnesete zahtev za dobijanje novog, osim navedenih dokumenata, potrebno je da prijavite nestanak pasoša u najbližoj policijskoj stanici ili u Birou za nađene stvari (Fundamt) i zatražite potvrdu gubitka pasoša (Verlustmeldung), koju ćete prevesti na srpski jezik kod ovlašćenog sudskog prevodioca. Obavezno je i da dostavite kopiju nestalog pasoša.

Maloletno lice, bez obzira na starost, dobija vlastiti pasoš i ne može se upisati u pasoš roditelja. Maloletno dete mora da bude prisutno. Za maloletna lica, pored gore navedenih dokumenata, neophodno je prisustvo oba roditelja (roditelji su u obavezi da donesu svoje važeće pasoše) ili overena saglasnost roditelja koji nije prisutan (roditelj koji dolazi sa detetom je u obavezi da donese svoj važeći pasoš). Izjava o saglasnosti drugog roditelja je neophodna i u slučajevima kada je jedan roditelj strani državljanin. Ako je dete povereno jednom od roditelja na brigu i staranje, potrebno je da priložite pravosnažno rešenje o starateljstvu u originalu od suda u Srbiji ili pravosnažno rešenje od suda u Austriji sa overenim prevodom na srpski jezik, od strane ovlašćenog  sudskog prevodioca.

Zakonski rok za rešavanje zahteva je do 60 dana, koji je propisan članom 34. stav 2. Zakona o putnim ispravama.

Zahtev za izdavanje pasoša može se podneti najranije sedam meseci pre isteka roka važenja već izdatog pasoša.

Diplomatsko-konzularna predstavništva nisu u mogućnosti da prime zahteve za biometrijski pasoš za sledeća lica:

a) novorođenu decu u inostranstvu dok se ne izvrši prijava rođenja, odnosno, ne upišu u matičnu knjigu rođenih u Srbiji, prijavi prebivalište i odredi JMBG (jedinstveni matični broj građanina)

b) koja zaključe brak pred inostranim organom i obrate se za izdavanje pasoša radi promene prezimena, sve dok navedena promena prezimena nije izvršena i u matičnim knjigama u Srbiji.

Za detaljnije informacije u vezi sa izdavanjem pasoša, molimo da se obratite najbližem konzulatu ili ambasadi.

Važnost plavih pasoša sa oznakom „SR Jugoslavija" prestala je 31. decembra 2011. godine.


Izgubili ste putnu ispravu u inostranstvu

Ukoliko ste izgubili ili Vam je ukraden pasoš u inostranstvu, molimo da prijavite njegov nestanak policijskom organu zemlje u kojoj boravite i zatražite potvrdu o prijavi gubitka. Sa tom potvrdom obratite se najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu R. Srbije, kako bi prijavili nestanak pasoša.

Članom 42. Zakona o putnim ispravama Republike Srbije propisano je da lice koje u inostranstvu izgubi putnu ispravu, njen nestanak treba da prijavi najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije, nakon čega će nadležni organ Republike Srbije putnu ispravu proglasiti nevažećom.

Nestali a neprijavljeni pasoši, kao i Vaši lični podaci u njima, mogu biti zloupotrebljeni ukoliko pasoš ne bude blagovremeno oglašen nevažećim.


 

Informacije o tome šta je potrebno za izdavanje putnog lista Republike Srbije:

Ukoliko iz bilo kog razloga morate hitno putovati u Republiku Srbiju, a pasoš Vam više ne važi ili je oštećen, ukraden ili izgubljen, Generalni konzulat R.Srbije u Salcburgu Vam može izdati putni list, koji služi samo za odlazak u Srbiju i ne može se koristiti za dalja putovanja ili povratak u Austriju.

Potrebno je da priložite:

- dve slike 3,5cm x 4,5cm,

- postojeći pasoš (ukoliko je istekao ili oštećen) ili

- potvrdu o gubitku/krađi pasoša (ukoliko je ukraden ili nestao),

- ličnu kartu R. Srbije, ukoliko je imate.

U slučaju gubitka ili krađe pasoša, potrebno je da se obratite najbližoj policijskoj stanici prema mestu Vašeg boravka u R.Austriji, prijavite gubitak ili krađu putne isprave R. Srbije i uzmete potvrdu sa upisanom imenom i prezimenom, datumom i mestom rođenja, kao i napomenom da ste prijavili gubitak/krađu pasoša. Potvrdu treba da sačuvate zbog izdavanja nove putne isprave u R. Srbiji.

Putni list možete dobiti istoga dana ukoliko pored potvrde o gubitku, posedujete i važeću ličnu kartu R. Srbije.

Putni list možete dobiti istoga dana i ukoliko ste pasoš samo oštetili, ali je još uvek važeći i Vaš identitet se može nesporno utvrditi. Ukoliko se Vaš identitet i državljanstvo R. Srbije ne mogu odmah utvrditi, potrebno je izvršiti službene provere. U tom slučaju, na izdavanje PL se čeka dva do tri radna dana.

Zahtev za putni list za maloletno dete podnose oba roditelja (prisustvo deteta i oba roditelja je obavezno). Prisustvo samo jednog roditelja je moguće uz overenu notarsku saglasnost drugog roditelja, prevedenu na srpski jezik kod ovlašćenog prevodioca.

Prisustvo samo jednog roditelja je moguće i uz odluku suda da samostalno vrši pravo roditeljskog staranja nad detetom (u tom slučaju doneti pravosnažnu originalnu sudsku presudu ukoliko je izdata od suda u R. Srbiji). Ako je austrijski sud doneo takvu presudu, onda ona mora biti prevedena na srpski jezik kod ovlašćenog prevodioca. Putni list može podići samo jedan roditelj.