Printer Friendly Version Pomoć u postupku priznavanja kvalifikacija stečenih u inostranstvu @ 5 July 2013 12:51 PM

Salcburg, 04.07.2013

Generalni konzulat Republike Srbije u Salcburgu obavešten je nedavno da na njegovom juristdikcionom području postoje četiri centra u kojima se može zatražiti pomoć u vezi sa priznavanjem kvalifikacija stečenih van Austrije – u Gornjoj Austriji (Linc), Salcburgu (Salcburg), Tirolu (Insbruk), Forarlberg (Feldkirh) a u kojima se može dobiti besplatna informacija na više jezika, odnosno savet ili praktična pomoć u postupku priznavanja ili ocene kvalifikacija, u cilju adekvatne integracije u austrijsko tržište rada.

Ciljna grupa ovih centara su sve osobe sa formalnim kvalifikacijama stečenim u inostranstvu i imaju pitanja u vezi sa priznavanjem, odnosno stručnom primenom njihovog obrazovanja. Reč je pre svega o građanima trećih država, osobama kojima je priznato pravo na azil, osobama sa subsidijarnom zaštitom.

Centar daje i savete osobama koje su nezaposlene, primaju pomoć za nezaposlene a pokrenule su postupak za priznavanje invalidske penzije, ali i informacije o mogućnostima daljeg obrazovanja, kao i obrazovne i psihosocijalne savete u interkulturalnom kontekstu.

Rad centara, koji se otvaraju i u preostalim austrijskim pokrajinama pomaže Savezno ministarstvo za rad, socijalu i zaštitu potrošača.