Printer Friendly Version Погром на Косову и Метохији 17-18. марта 2004. године - петнаест година после @ 16 March 2019 11:50 AM

Погром на Косову и Метохији 17-18. марта 2004.

Да се никад више не понови и не заборави!

Последице дивљања албанских екстремиста на Косову током 17. и 18. марта 2004. године су језиве - убијено је 28 цивила (16 Срба и 11 Албанаца), рањено и повређено више од 950 људи (укљ. око 100 војника међународних трупа и полицајаца), уништенo je 35 православних цркви, разорено је и спаљено 935 српских кућа, протерано је више од 4.000 Срба и других неалбанаца. Шест градова и девет села су етнички очишћени...

Током мартовског погрома нестало је, уништено или оштећено непроцењиво српско културно наслеће, хиљаде икона, фресака и других црквених реликвија, старих и ретких књига, докумената.

Лажна вест о утапању једног албанског дечака, за коју је кривица неосновано приписана Србима, а коју су без провере, али зато хистерично и злонамерно пласирали албански медији, изазвала је пре девет година на Косову и Метохији дводневни погром српског и неалбанског живља, чије последице нажалост ни до данас нису отклоњене. Број процесуираних и осуђених албанских екстремиста није чак ни симболичан, ако се узму у обзир процене да је у погрому учествовало око 50.000 Албанаца.

Представници међународне заједнице оценили су тада да је "етнички мотивисано насиље над Србима на Косову било планирано и добро оркестрирано". У анализи извештавања албанских електронских и штампаних медија, коју је сачинила ОЕБС, указано је да би поменути догађаји, "без таквог безобзирног и сензационалистичког извештавања, имали другачији ток, као ида највероватније не би достигли такав обим и ниво бруталности или се не би ни десили".

Злочини који су се десили не смеју остати некажњени и не смеју бити заборављени, као што се не сме заборавити ни тужна чињеница да је од јуна 1999. године, пред очима међународне јавности и више десетина хиљада припданика КФОР, са Косова и Метохије протерано 240.000 Срба, Црногораца, Хрвата, Рома, Јевреја и других неалбанаца, од којих би свакако већина желела да се врати на своја вековна огњишта на Косову. Приштина и многи други градови и насеља на Косову и Метохији су у међувремену етнички очишћени, уништено је и оскрнављено више од 155 српских цркава, манастира, гробаља, разорене и узурпиране су хиљаде кућа и станова.

Безбедан и одржив повратак расељених лица, решавање судбине несталих и убијених, као и ефикасно окончање истраге о илегалној трговини људским органима на Косову је цивилизацијска обавеза  међународних актера, како убице и злочинци не би остали некажњени и како се никад не би понављали погроми и етничка чишћења.

 

линкови:

Злочин без казне

Скидање крста Подујево, КиМ