Printer Friendly Version REŽIM ULASKA DRŽAVLJANA REPUBLIKE SRBIJE U REPUBLIKU AUSTRIJU U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19 @ 17 July 2020 01:40 PM

Državljanima Srbije je od 24.06.2021. godine dozvoljen ulazak u Austriju za sve kategorije lica, nakon što je Republika Srbija stavljena na listu tzv. bezbednih zemalja (lista A)
Dosadašnja obavezna elektronska registracija (Pre-Travel-Clearance-PTC) pre putovanja u Austriju više ne važi za vakcinisana lica, lica koja su preležala Covid-19 i testirana lica.
Prilikom ulaska u Austriju potrebno je imati sertifikat o vakcinaciji ili uverenje o preležanoj bolesti ili negativan test na COVID (PCR ili antigenski), pod uslovom da je lice koje ulazi u zemlju u prethodnih 10 dana boravilo isključivo u jednoj od tzv. bezbednih zemalja.
Sertifikat o vakcinaciji (na nemačkom ili engleskom jeziku) nekom od odobrenih vakcina protiv COVID-19:  BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm, Sinovac, je merodavan ako su ispunjeni sledeći uslovi: 1) od 22. dana nakon prve vakcinacije, pri čemu ovo ne sme biti strarije od tri meseca, ili 2) druga vakcinacija, pri čemu prva vakcinacija ne sme biti starija od devet meseci, ili 3) vakcinacija od 22. dana po vakcinaciji onim vakcinama za koje je predviđena samo jedna doza, pri čemu ovo ne sme biti starije od devet meseci, ili 4) vakcinacija ukoliko je najmanje 21 dan pre vakcinacije postojao pozitivan PCR test, odnosno ukoliko je pre vakcinacije postojao dokaz o neutrališućim antitelima, pri čemu vakcinacija ne sme biti starija od devet meseci.
Lekarsko uverenje o preležanoj bolesti je merodavno ukoliko je izdato od strane nadležnog organa (na nemačkom ili engleskom jeziku) da je lice u poslednjih šest meseci preležalo Covid-19 (odnosno dokaz o neutrališućim antitelima ne stariji od tri meseca).
Negativan PCR test na COVID ne sme biti stariji od 72 sata a negativan antigenski test ne sme biti stariji od 48 sati od momenta uzimanja uzorka  (test mora biti na nemačkom ili engleskom jeziku).
Lica koja ne mogu da prilože nijedan od napred navedena tri dokaza u obavezi su da urade test u roku od 24 sata od momenta ulaska u Austriju o svom trošku. Takođe, za ova lica važi obaveza on-lajn registracije, koja se može obaviti najranije 72 sata pre putovanja. On-lajn registraciju (Pre – Travel Clearance – PTC) je moguće izvršiti na sledećoj veb-stranici:https://entry.ptc.gv.at.
Tranzit kroz Austriju je dozvoljen bez zadržavanja, odnosno ukoliko je zagarantovano napuštanje zemlje bez odlaganja. Nije potreban test za tranzit, kao ni on-lajn registracija.
             Deca do navršene 10. godine života ne moraju imati negativan test radi ulaska u Austriju, s tim da i za njih važe sve odredbe kao i za odraslu osobu pod čijim nadzorom putuju. Za decu od 10. do 18. godine važe ista pravila kao i za odrasle.

Konačnu odluku o ulasku u Austriju donose nadležni pogranični organi.