Printer Friendly Version РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У РЕПУБЛИКУ АУСТРИЈУ У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19 @ 4 December 2020 06:56 PM

Држављанима Србије је од 24.06.2021. године дозвољен улазак у Аустрију за све категорије лица, након што је Република Србија стављена на листу тзв. безбедних земаља (листа А)
Досадашња обавезна електронска регистрација (Pre-Travel-Clearance-PTC) пре путовања у Аустрију више не важи за вакцинисана лица, лица која су прележала Covid-19 и тестирана лица.
Приликом уласка у Аустрију потребно је имати сертификат о вакцинацији или уверење о прележаној болести или негативан тест на COVID (PCR или антигенски), под условом да је лице које улази у земљу у претходних 10 дана боравило искључиво у једној од тзв. безбедних земаља.
Сертификат о вакцинацији (на немачком или енглеском језику) неком од одобрених вакцина против COVID-19:  BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm, Sinovac, је меродаван ако су испуњени следећи услови: 1) од 22. дана након прве вакцинације, при чему ово не сме бити страрије од три месеца, или 2) друга вакцинација, при чему прва вакцинација не сме бити старија од девет месеци, или 3) вакцинација од 22. дана по вакцинацији оним вакцинама за које је предвиђена само једна доза, при чему ово не сме бити старије од девет месеци, или 4) вакцинација уколико је најмање 21 дан пре вакцинације постојао позитиван PCR тест, односно уколико је пре вакцинације постојао доказ о неутралишућим антителима, при чему вакцинација не сме бити старија од девет месеци.
Лекарско уверење о прележаној болести је меродавно уколико је издато од стране надлежног органа (на немачком или енглеском језику) да је лице у последњих шест месеци прележало Covid-19 (односно доказ о неутралишућим антителима не старији од три месеца).
Негативан PCR тест на COVID не сме бити старији од 72 сата а негативан антигенски тест не сме бити старији од 48 сати од момента узимања узорка  (тест мора бити на немачком или енглеском језику).
Лица која не могу да приложе ниједан од напред наведена три доказа у обавези су да ураде тест у року од 24 сата од момента уласка у Аустрију о свом трошку. Такође, за ова лица важи обавеза он-лајн регистрацијe, која се може обавити најраније 72 сата пре путовања. Он-лајн регистрацију (Pre – Travel Clearance – PTC) је могуће извршити на следећој веб-страници:https://entry.ptc.gv.at.
Транзит кроз Аустрију је дозвољен без задржавања, односно уколико је загарантовано напуштање земље без одлагања. Није потребан тест за транзит, као ни он-лајн регистрација.
             Деца до навршене 10. године живота не морају имати негативан тест ради уласка у Аустрију, с тим да и за њих важе све одредбе као и за одраслу особу под чијим надзором путују. За децу од 10. до 18. године важе иста правила као и за одрасле.

Коначну одлуку о уласку у Аустрију доносе надлежни погранични органи.