Printer Friendly Version Р Е Ф Е Р Е Н Д У М, 16. ЈАНУАР 2022. @ 6 December 2021 02:48 PM


Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић потписао је Одлуку о расписивању републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије, који ће бити одржан 16. јануара 2022. године.
Бирачко право имају сви пунолетни држављани Републике Србије који живе у иностранству, а имају пребивалиште у Републици Србији, као и држављани Републике Србије који на дан гласања туристички бораве у иностранству, ако су претходно благовремено поднели захтев за гласање у иностранству.

        Држављани Р. Србије са бирачким правом, који се налазе у Републици Аустрији могу да поднесу захтев за гласање у иностранству најкасније до поноћи 25. децембра 2021. године.

     Молимо да пре подношења захтева проверите да ли сте уписани у јединствени бирачки списак. То можете учинити на основу јединственог матичног броја (ЈМБГ) и регистарског броја личне карте преко јавног портала МДУЛС:  https://upit.birackispisak.gov.rs

а) уколико је лице уписано у Јединствени бирачки списак у Републици Србији подноси само Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству:
     - Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству
б) уколико лице није уписано у Јединствени бирачки списак у Републици Србији,  подноси два захтева:
     - Захтев за упис у Јединствени бирачки списак у Републици Србији и
     - Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству.

    Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству потребно је поднети без обзира да ли су грађани - бирачи раније гласали у иностранству.

     Попуњен и потписан захтев, уз копију важећег личног документа Републике Србије (прве стране пасоша или обе стране личне карте), могу се доставити лично у просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Салцбургу (сваког радног дана од 08:30 до 13:00 часова); електронским путем на e-mail: genconsulate.salzburg@mfa.rs, факсом (+43662/845-254) или поштом на адресу: Generalkonsulat der Republik Serbien, Schallmooser Hauptstrasse 99 5020 SALZBURG, AUSTRIA
Захтев мора бити попуњен читко. Подаци морају бити исправни. Погрешно унети подаци могу бити основ за доношење решења о одбијању захтева.