Printer Friendly Version IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE R.SRBIJE - 03.APRIL 2022. @ 17 February 2022 02:06 PM

POZIVI ZA GLASANJE NA PREDSTOJEĆIM IZBORIMA 03.04.2022. GODINE

Obaveštavamo da je Generalni konzulat Republike Srbije u Salcburgu, svim državljanima Republike Srbije, koji su blagovremeno poslali propisno ispunjene prijave i za koje je doneto rešenje o glasanju u inostranstvu, poslao pozive za glasanje, na adresu navedenu u prijavi, za izbore koje će se održati 03. aprila 2022. godine u vremenu od 07:00 do 20:00 časova na

- biračkom mestu br. 4 u Salcburgu (Generalni konzulat R. Srbije u Salcburgu - Schallmooser Hauptstrasse 99, 5020 Salzburg)

- biračkom mestu br. 5 u Lincu (Počasni konzulat R.Srbije u Lincu - Eduard Süss Strasse 19, 4020 Linz)

Molimo sve građane, koji su poslali prijave za glasanje da, pre dolaska na biračko mesto, na sajtu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije dodatno provere svoj upis u birački spisak za glasanje u inostranstvu. Provera se može izvršiti putem linka: https://upit.birackispisak.gov.rs/ unošenjem JMBG i broja lične karte ili pasoša.

Ukoliko ne dobijete poziv (npr. zbog netačne adrese ili kašnjenja poštanske isporuke) molimo da na glasanje dođete ukoliko ste proverom na navedenom linku utvrdili da ste upisani u birački spisak za glasanje u Austriji u Salcburgu ili Lincu.

OBAVEZNO je da prilikom dolaska na glasanje ponesete važeći identifikacioni dokument R. Srbije (biometrijski pasoš ili ličnu kartu) i da na biračkom mestu nosite zaštitne FFP2 maske.


 

Poštovani sugrađani,
Obaveštavamo da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, doneo

ODLUKU O O RASPISIVANJU IZBORA
ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE

Izbori će se održati u nedelju, 03. aprila 2022. godine.


Obaveštavamo vas da svi punoletni građani, državljani Republike Srbije, koji se nalaze u Republici Austriji, a koji žele da glasaju, mogu to da učine samo ukoliko se do subote, 12. marta 2022. godine (rok ističe u ponoć tog dana) prijave za glasanje u inostranstvu i to diplomatsko-konzularnom predstavništvu u kojem nameravaju da glasaju ili opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta u zemlji.


Neophodno je popuniti Zahtev za upis u birački spisak podatka, da će birač glasati u inostranstvu (zahtev možete preuzeti OVDE), bez obzira da li ste ranije glasali u inostranstvu.


Popunjen zahtev (ili zahteve), uz kopiju važećeg ličnog dokumenta Republike Srbije (pasoša, iščitane lične karte) moguće je dostaviti putem pošte (adresa: Generalkonsulat der Republik Serbien, Schallmooser Hauptstr. 99, 5020 Salzburg), na mejl konzulata (genconsulate.salzburg@mfa.rs) ili lično u ovom Generalnom konzulatu, radnim danima.

Generalni konzulat R. Srbije u Salcburgu nadležan je za sledeće savezne pokrajine: Salcburg (Salzburg), Gornja Austrija (Oberösterreich), Tirol (Tirol) i Forarlberg (Vorarlberg). Za ostale delove Austrije, nadležna je Ambasada R. Srbije u Beču. Biračko pravo u ovom Generalnom konzulatu mogu ostvariti i oni državljani R. Srbije koji pouzdano znaju da će 03.04.2022. turistički boraviti u Salcburgu. Uslov je da se prethodno prijave na naš birački spisak, na osnovu sledećeg uputstva, odnosno postupka prijave:  

Obaveštenje o postupku prijave: Da bi se ostvarilo biračko pravo, državljani Republike Srbije mogu na osnovu Jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) elektronski proveriti da li su upisani u Jedinstveni birački spisak, preko sajta Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije (MDULS) odnosno sledećeg linka: https://upit.birackispisak.gov.rs


a) ukoliko je lice upisano u Jedinstven birački spisak u Republici Srbiji, onda se diplomatsko-konzularnom predstavništvu podnosi samo Zahtev za upis u birački spisak podataka u inostranstvu;

- Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu


b) ukoliko lice nije upisano u Jedinstven birački spisak u Republici Srbiji, onda podnosi dva zahteva:


- Zahtev za upis u Jedinstven birački spisak i
- Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu.


Neophodno je popuniti "Zahtev za upis u birački spisak podataka, da će birač glasati u inostranstvu", bez obzira da li ste ranije glasali u inostranstvu.