Printer Friendly Version ОДЛУКА О РАСПИСИВАЊУ ИЗБОРА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ @ 1 November 2023 04:19 PM

Поштовани суграђани,
Обавештавамо да је председник Републике Србије Александар Вучић, донео

ОДЛУКУ О РАСПИСИВАЊУ ИЗБОРА
ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Избори ће се одржати у недељу, 17. децембра 2023. године.


Обавештавамо вас да сви пунолетни грађани, држављани Републике Србије, који се налазе у Републици Аустрији, а који желе да гласају, могу то да учине само уколико се до суботе, 25. новембра 2023. године (рок истиче у поноћ тог дана) пријаве за гласање у иностранству и то дипломатско-конзуларном представништву у којем намеравају да гласају или општинској, односно градској управи по месту пребивалишта у земљи.


Неопходно је попунити Захтев за упис у бирачки списак податка, да ће бирач гласати у иностранству (захтев можете преузети ОВДЕ), без обзира да ли сте раније гласали у иностранству.


Попуњен захтев (или захтеве), уз копију важећег личног документа Републике Србије (пасоша, ишчитане личне карте) могуће је доставити путем поште (адреса: Generalkonsulat der Republik Serbien, Schallmooser Hauptstr. 99, 5020 Salzburg), на мејл конзулата (genconsulate.salzburg@mfa.rs) или лично у овом Генералном конзулату, радним данима.

Генерални конзулат Р. Србије у Салцбургу надлежан је за следеће савезне покрајине: Салцбург (Salzburg), Горња Аустрија (Oberösterreich), Тирол (Tirol) и Форарлберг (Voгarlberg). За остале делове Аустрије, надлежна је Амбасада Р. Србије у Бечу. Бирачко право у овом Генералном конзулату могу остварити и они држављани Р. Србије који поуздано знају да ће 17.12.2023. туристички боравити у Салцбургу. Услов је да се претходно пријаве на наш бирачки списак, на основу следећег упутства, односно поступка пријаве:  

Обавештење о поступку пријаве: Да би се остварило бирачко право, држављани Републике Србије могу на основу Јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ) електронски проверити да ли су уписани у Јединствени бирачки списак, преко сајта Министарства за државну управу и локалну самоуправу Републике Србије (МДУЛС) односно следећег линка: https://upit.birackispisak.gov.rs


а) уколико је лице уписано у Јединствен бирачки списак у Републици Србији, онда се дипломатско-конзуларном представништву подноси само Захтев за упис у бирачки списак података у иностранству;


Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству


б) уколико лице није уписано у Јединствен бирачки списак у Републици Србији, онда подноси два захтева:


Захтев за упис у Јединствен бирачки списак и
Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству.


Неопходно је попунити "Захтев за упис у бирачки списак података, да ће бирач гласати у иностранству", без обзира да ли сте раније гласали у иностранству.