Printer Friendly Version ODLUKА O RASPISIVANJU IZBORA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE @ 1 November 2023 04:22 PM

Poštovani sugrađani,
Obaveštavamo da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, doneo

ODLUKU O RASPISIVANJU IZBORA
ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE

Izbori će se održati u nedelju, 17. decembra 2023. godine.


Obaveštavamo vas da svi punoletni građani, državljani Republike Srbije, koji se nalaze u Republici Austriji, a koji žele da glasaju, mogu to da učine samo ukoliko se do subote, 25. novembra 2023. godine (rok ističe u ponoć tog dana) prijave za glasanje u inostranstvu i to diplomatsko-konzularnom predstavništvu u kojem nameravaju da glasaju ili opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta u zemlji.


Neophodno je popuniti Zahtev za upis u birački spisak podatka, da će birač glasati u inostranstvu (zahtev možete preuzeti OVDE), bez obzira da li ste ranije glasali u inostranstvu.


Popunjen zahtev (ili zahteve), uz kopiju važećeg ličnog dokumenta Republike Srbije (pasoša, iščitane lične karte) moguće je dostaviti putem pošte (adresa: Generalkonsulat der Republik Serbien, Schallmooser Hauptstr. 99, 5020 Salzburg), na mejl konzulata (genconsulate.salzburg@mfa.rs) ili lično u ovom Generalnom konzulatu, radnim danima.

Generalni konzulat R. Srbije u Salcburgu nadležan je za sledeće savezne pokrajine: Salcburg (Salzburg), Gornja Austrija (Oberösterreich), Tirol (Tirol) i Forarlberg (Vorarlberg). Za ostale delove Austrije, nadležna je Ambasada R. Srbije u Beču. Biračko pravo u ovom Generalnom konzulatu mogu ostvariti i oni državljani R. Srbije koji pouzdano znaju da će 17.12.2023. turistički boraviti u Salcburgu. Uslov je da se prethodno prijave na naš birački spisak, na osnovu sledećeg uputstva, odnosno postupka prijave:  

Obaveštenje o postupku prijave: Da bi se ostvarilo biračko pravo, državljani Republike Srbije mogu na osnovu Jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) elektronski proveriti da li su upisani u Jedinstveni birački spisak, preko sajta Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije (MDULS) odnosno sledećeg linka: https://upit.birackispisak.gov.rs


a) ukoliko je lice upisano u Jedinstven birački spisak u Republici Srbiji, onda se diplomatsko-konzularnom predstavništvu podnosi samo Zahtev za upis u birački spisak podataka u inostranstvu;

Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu


b) ukoliko lice nije upisano u Jedinstven birački spisak u Republici Srbiji, onda podnosi dva zahteva:


Zahtev za upis u Jedinstven birački spisak i
Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu.


Neophodno je popuniti "Zahtev za upis u birački spisak podataka, da će birač glasati u inostranstvu", bez obzira da li ste ranije glasali u inostranstvu.